SUPERPRZEPIS

Zupa krem z pasternaku

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zupa krem z pasternaku Więcej zdjęć (5)

W tym roku po raz pierwszy zasiałam pasternak.Jak spróbowałam go na surowo to wydawał mi się właściwie bez smaku. Jednak pod wpływem temperatury zaczął wydzielać delikatny zapach i wyszła bardzo smaczna zupka o delikatnym smaku pietruszkowym.

Składniki:

Zupa krem z pasternaku

 

  • 600 g obranego pasternaku
  • 200 g obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ok 1,7 l bulionu ( u mnie mięso-warzywny)
  • kawałek cienkiej wiejskiej kiełbaski
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pasternaku
Pasternak i ziemniaki pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w małą kostkę.

Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojony pasternak i ziemniaki. Warzywa chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i ugotować do miękkości.

Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki krem. Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty należy dolać jeszcze bulionu. Cienka kiełbasę pokroić na cienkie plasterki i przyrumienić na patelni.

Zupkę podawać z podsmażonymi plasterkami kiełbaski i posypaną natką pietruszki. 
Zupa krem z pasternaku
Pasternak i ziemniaki pokroić w większą kostkę.
Zupa krem z pasternaku
Cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojony pasternak i ziemniaki.
Zupa krem z pasternaku
Warzywa chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i ugotować do miękkości.
Zupa krem z pasternaku
Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki krem.