SUPERPRZEPIS

Zupa krem z pasternaku

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Zupa krem z pasternaku Więcej zdjęć (6)

Gęsty krem z pasternaku z nutką korzennych przypraw. Pasternak pozytywnie zaskoczył mnie swoim słodkim smakiem.

Składniki:

Zupa krem z pasternaku

SKŁADNIKI:

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pasternaku
Pasternak obrać, umyć pokroić w kostkę, z selera usunąć włókna, pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Selera i cebulę smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 6-7 minut. Dodać czosnek, gałkę muszkatołową i cynamon, smażyć minutę mieszając. Dodać pasternak, zalać gorącym bulionem.

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw – około 40 minut.

Lekko przestudzić, zmiksować, następnie ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę można zabielić kremówką lub mleczkiem kokosowym.

Na talerzu skropić olejem z orzechów włoskich i posypać czarnym sezamem.
Zupa krem z pasternaku
Na początku przygotować warzywa - obrać i pokroić.
Zupa krem z pasternaku
Na maśle i oleju usmażyć selera z cebulą.
Zupa krem z pasternaku
Dodać gałkę i cynamon oraz posiekany czosnek, a po minucie pasternak.
Zupa krem z pasternaku
Warzywa zalać gorącym bulionem warzywnym.
Zupa krem z pasternaku
Miękkie warzywa zmiksować.