Sposób przygotowania:
Zupa krem z pasternaku
Pasternak obrać, umyć pokroić w kostkę, z selera usunąć włókna, pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Selera i cebulę smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 6-7 minut. Dodać czosnek, gałkę muszkatołową i cynamon, smażyć minutę mieszając. Dodać pasternak, zalać gorącym bulionem.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw – około 40 minut.
Lekko przestudzić, zmiksować, następnie ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę można zabielić kremówką lub mleczkiem kokosowym.
Na talerzu skropić olejem z orzechów włoskich i posypać czarnym sezamem.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw – około 40 minut.
Lekko przestudzić, zmiksować, następnie ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę można zabielić kremówką lub mleczkiem kokosowym.
Na talerzu skropić olejem z orzechów włoskich i posypać czarnym sezamem.
niezły kąsek
Magdalena88
edytaha