Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Zupa krem z zielonych i białych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wiosenna zupa krem - wiosenna bo w zielonym kolorze wiosny... :) Polecam bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu.

Zupa krem z zielonych i białych warzyw

Składniki:

Zupa krem z zielonych i białych warzyw

zupa

  • rzepa czarna - 1 szt,
  • por cały - 1 szt,
  • seler naciowy - 2 gałązki,
  • cukinia młoda - 1 szt,
  • cebula - 1 szt,
  • masło- 40 g,
  • śmietanka kremowa - 150 ml,
  • sól i pieprz do smaku.

grzanki

  • pieczywo - 6 kromek,
  • masło - 100 g,

dodatki

  • żółty ser - 4 plasterki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka.

Sposób przygotowania:

Zupa krem z zielonych i białych warzyw
Oskrobać rzepę i zetrzeć na tarce. Pokroić umyte pałki selera. Umyć i pokroić w plastry por. Obrać i pokroić na ćwiartki cebulę. Wlać do garnka wodę ok 2,5 l. Dodać warzywa, masło i posolić.

Gotować na małym ogniu, po kilku minutach dodać pokrojona w plastry cukinię. Gotować do miękkości warzyw a następnie zmiksować.

Zabielić śmietanką i doprawić pieprzem do smaku. Przygotować grzanki z pieczywa obsmażonego na maśle.

Podawać z grzankami i natką pietruszki. 

Przygotowanie warzyw

Zupa krem z zielonych i białych warzyw
Przygotować warzywa, umyć, oskrobać, pokroić

Oskrobać rzepę i zetrzeć na tarce. Pokroić umyte pałki selera. Umyć i pokroić w plastry por. Obrać i pokroić na ćwiartki cebulę.

gotowanie

Zupa krem z zielonych i białych warzyw
Do warzyw dodać umyta i pokrojoną w plastry cukinię

Wlać do garnka wodę ok 2,5 l. Dodać warzywa, masło i posolić. Gotować na małym ogniu, po kilku minutach dodać pokrojona w plastry cukinię.

miksowanie i podawanie

Zupa krem z zielonych i białych warzyw
Ugotowane warzywa zmiksować i zabielić śmietanką

Gotować do miękkości warzyw a następnie zmiksować. Zabielić śmietanką i doprawić pieprzem do smaku.

Przygotować grzanki z pieczywa obsmażonego na maśle. Podawać z grzankami, kawałeczkami żółtego sera i natką pietruszki.


Tagi:

zupa zupa krem