Sposób przygotowania:
Krem z białych szparagówWarzywa obieramy i dokładnie myjemy. Jeśli ktoś nie obierał nigdy szparagów to w skrócie wyjaśnię. Cienko obieramy szparaga dookoła zaczynając ok 1cm od główki, odcinamy też zdrewniały często koniec, tak na ok 1cm. Szparagi kroimy na większe pałki, pozostawiając ok 10 sztuk w całości. Ziemniaki kroimy w kostkę. Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do 2-3l wrzącej solonej wody. Gotujemy przez ok godzinę. Dodajemy liść laurowy, kucharek, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę, szparagi i ziemniaki. Gotujemy przez ok 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Wyciągamy liść laurowy, całe szparagi i mięso, dodajemy posiekany drobno czosnek, przyprawiamy do smaku, zabielamy jogurtem i miksujemy blenderem. Podajemy w półmiskach z kilkoma sztukami całych szparagów, można dodać zieleninę np. koper czy natkę.
Wolicie zielone szparagi? Sprawdźcie przepis na zupę z zielonych szparagów! >>>
Sarenka