Sposób przygotowania:
Krem z zielonych szparagówEtap 1:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
Etap 2:
Ziemniaki oczyścić i pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Etap 3:
Wlać bulion drobiowy. Gotować 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem, można dodać szczyptę przyprawy typu kucharek. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, pokroić na 2 cm kawałki i wrzucić do bulionu. Zostawić kilka "główek szparagów" do dekoracji. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
Etap 4:
Zupę zmiksować blenderem. Podawać z główkami szparagów, posypać świeżym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Można podawać z grzankami.
Nina W.
Hrabina w kuchni
Dziękuję. Ja bardzo lubię szparagi. Korzystaj...póki sezon :)