edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krem z zielonych szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Trudno w sezonie chociaż raz nie przygotować dania ze szparagów. Tym razem ugotowałam zupę – lekką, piękną kolorystycznie i pyszną.

Krem z zielonych szparagów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z zielonych szparagów

 

 

Sposób przygotowania:

Krem z zielonych szparagów
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Szparagi opłukać, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki i odciąć główki. Główki odłożyć, łodygi pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i smażyć ok. 4 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Dodać pokrojone łodygi szparagów i na małym ogniu pod przykryciem gotować kolejne 20 minut, do miękkości. Trochę przestudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Główki szparagów blanszować przez ok. 4 minuty w niewielkiej ilości wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Zupę rozlać do miseczek, na wierzchu położyć kleks śmietany i główki szparagów.
Krem z zielonych szparagów
Obsmażone ziemniaki zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Krem z zielonych szparagów
Do podgotowanych ziemniaków dołożyć pokrojone łodygi szparagów.
Krem z zielonych szparagów
Zmiksowaną zupę ponownie podgrzać i doprawić do smaku.
Krem z zielonych szparagów
Główki szparagów zblanszować w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny.

Tagi:

szparagi