Sposób przygotowania:
Krem z zielonych szparagów
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Szparagi opłukać, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki i odciąć główki. Główki odłożyć, łodygi pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać ziemniaki i smażyć ok. 4 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Dodać pokrojone łodygi szparagów i na małym ogniu pod przykryciem gotować kolejne 20 minut, do miękkości. Trochę przestudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Główki szparagów blanszować przez ok. 4 minuty w niewielkiej ilości wody zakwaszonej sokiem z cytryny. Zupę rozlać do miseczek, na wierzchu położyć kleks śmietany i główki szparagów.