mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa krem z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna, pysznie kremowa, zabielana śmietanką, letnia zupa z zielonych ogórków i serka topionego

Zupa krem z ogórków

Składniki:

Zupa krem z ogórków

 

  • 2 zielone ogórki
  • 1 mały serek topiony śmietankowy lub koperkowy
  • 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego lub rosołu
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 1 łyżeczka koperku (świeży, drobno pokrojony lub suszony)
  • 200 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa krem z ogórków
Ogórki myję, obieram i miksuję z ugotowanym ziemniakiem w blenderze. Do gotującego się wywaru dodaję zmiksowane ogórki i ziemniaka, gotuję ok. 5 minut. Dodaję serek topiony i śmietanę, doprawiam solą i pieprzem, gotuję przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodaję koperek. Gdy zupa delikatnie ostygnie, miksuję ją blenderem.

Tagi:

zupa sosy ogórki