halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa krem z żółtych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupy najczęściej goszczą na naszych stołach. Różne zupy gotujemy. Smaczne są zupy krem. Jedną z zup kremowych jest zupa z żółtych pomidorów.

Zupa krem z żółtych pomidorów

Składniki:

Zupa krem z żółtych pomidorów

 

  • pomidorki żółte Perun 1 kg
  • rosół drobiowy 1,5 litra
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 10 dag
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • przyprawa do zup w płynie 1 łyżka
  • koperek do dekoracji
  • papryka ostra 3-4 szczypty

Sposób przygotowania:

Zupa krem z żółtych pomidorów
Pomidorki umyć, 4 pozostawić do dekoracji. Resztę przekroić na połówki lub ćwiartki. Pomidorki zalać wodą tak żeby była woda 2-3 cm ponad pomidorami i gotować na małym ogniu do rozpadnięcia pomidorów. Następnie przetrzeć pomidory przez sitko.

Warzywa obrać, umyć, pokroić w plasterki. Zagotować rosół, dodać pokrojone warzywa. Gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa są miękkie zmiksować. Dodać przetarte pomidory i chwilę razem gotować.

Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, papryką, przyprawą do zup. Rozlać zupę na talerze ozdobić pomidorkiem oraz koperkiem.

Tagi:

pomidory