Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa z brokułem, ryżem i brukselka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Warzywna zupa z dodatkiem ryżu, wzbogacona delikatnym posmakiem kaczego mięsa.

Zupa z brokułem, ryżem i brukselka

Składniki:

Zupa z brokułem, ryżem i brukselka

 

  • kości rosołowe z kaczki + szyja i podroby,
  • 2l wody,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże korzenie pietruszki,
  • 1 duża cebula cukrowa,
  • 1 por,
  • 100g brukselki,
  • 1 duży brokuł,
  • 5-6 łyżek ryżu,
  • 2 łodygi selera,
  • sól, pieprz, liść laurowy, vegeta, maggie.

Sposób przygotowania:

Zupa z brokułem, ryżem i brukselka
Elementy kaczki dobrze wypłukać z krwi. Do dużego garnka nalewamy zimna wode, wrzucamy kosci, solimy i gotujemy przez ok. 50 minut na średnim, ale niewielkim ogniu. Warzywa , obieramy, myjemy i kroimy: Marchew, pietruszke i cebule w kostke, selera w paski, łodygę brokula w kostke, natomiast roze, dzielimy na mniejsze porcje, pora w plastry, z brukselki odcinamy twardsze czesci i zewnętrzne, brzydsze listki. Do gotującej wody (po 50minutach gotowania kosci z kaczki), dodajemy marchew, cebule i pietruszke, vegete, pieprz, gotujemy ok. 10minut i wrzucamy lisc laurowy, seler, por, brokul, brukselke i ryz, gotujemy przez 20 minut, pod przykryciem do miękkości warzyw, po czym doprawiamy do smaku, zdejmujemy pokrywke z garnka i nie pozostawiamy na goracym palniku (aby ryz nam się dalej nie sparzal).