Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa z groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa łatwa do zrobienia smaczna i sycąca.

Zupa z groszku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z groszku

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1,5 litra wody
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 25-30 dag groszku łuskanego połówki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z groszku
Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać warzywa, ziarenka pieprzu i ugotować. Groszek dokładnie opłukać, połączyć z wywarem z mięsa i gotować do miękkości. Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować, zmiksować, przyprawić do smaku solą. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanym oleju. Do zupy włożyć posiekaną marchewkę, pokrojone gotowane mięso, okrasić smażonym boczkiem.
Zupa z groszku
Na rozgrzanym oleju usmażyć pokrojony w kostkę boczek
Zupa z groszku
Groszek dokładnie umyć i zalać wywarem z mięsa
Zupa z groszku
Groszek gotować do miękkości około 1 godziny
Zupa z groszku
Miękki groszek połączyć z zasmażką i zmiksować