promyk-ok

promyk-ok

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zupa z kapusty i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i szybka potrawa dla całej rodziny.

Zupa z kapusty i papryki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z kapusty i papryki

 

  • 400 g (2 strąki) czerwonej papryki
  • 200 g cebuli
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 ml (1/8 l) śmietany do zup lub śmietanki kremówki
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa z kapusty i papryki
Papryczkę pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę, kapustę rozluźnić palcami i drobno pokroić, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną. W garnku rozgrzać olej i podsmażać pokrojoną cebulę (do żółtawego koloru). Dodać paprykę, a następnie kapustę, dalej podsmażać mieszając (około 5 minut). Wlać bulion warzywny i gotować wszystko (około 20 minut). Na koniec dodać śmietankę do zagęszczenia i przyprawić solą do smaku.
Zupa z kapusty i papryki
Z uwagi na małą ilość składników, przygotowanie ich zajmie ci tylko chwilkę.
Zupa z kapusty i papryki
Cebulkę i papryczkę podsmażamy ciągle mieszając.
Zupa z kapusty i papryki
Ilość dodanej śmietanki będzie miał wpływ na smak i kolor naszej zupy, więc dodawaj powoli i próbuj do smaku.