anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Zupa z kurczakiem w tajskim stylu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tom Kha Gai, to bardzo popularna tajska zupa, nie ma na nią ścisłej receptury, bo ilu kucharzy, to tyle przepisów. Ugotowałam ją po swojemu rezygnując z dodania mleka kokosowego.

Zupa z kurczakiem w tajskim stylu

Składniki:

Zupa z kurczakiem w tajskim stylu

 

  • pierś z kurczaka - 1 szt.
  • pieczarki – 200 g
  • liście limonki kaffir – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • imbir świeży – mały kawałek
  • papryczka chili – 1 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • świeża kolendra – 1/4 pęczka
  • pasta TomKha – 50 g
  • mielona trawa cytrynowa – 1 łyżeczka
  • sok z limonki – 1 łyżka
  • sól – do smaku
  • bulion drobiowy – 1 l

Sposób przygotowania:

Zupa z kurczakiem w tajskim stylu
Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Bulion drobiowy zagotować, dodać pokrojoną pierś z kurczaka, zmiażdżony czosnek, liście limonki, pokrojoną papryczkę chili, imbir pokrojony na cieniutkie plasterki i trawę cytrynową.

Całość gotować na wolnym ogniu, aż mięso lekko zmięknie, następnie dodać oczyszczone, opłukane i pokrojone na ćwiartki pieczarki i pastę Tom Kha. Chwilę pogotować i dodać pozbawioną gniazda nasiennego, opłukaną i pokrojoną paprykę.

Garnek z zupą zdjąć z ognia i jeśli jest taka potrzeba zupę doprawić do smaku solą. Podawać gorącą posypaną posiekaną natką kolendry.