Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Cytrynowa zupa z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa z fajnymi gałeczkami i mięsem z kurczaka, a wszystko z fajnym cytrynowym aromatem

Cytrynowa zupa z kurczakiem

Składniki:

Cytrynowa zupa z kurczakiem

 

  • Cebula
  • 2 marchewki
  • 2 selery
  • 2 łyżki masła
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • Pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg mięsa)
  • cytryna
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 litra bulionu

Sposób przygotowania:

Cytrynowa zupa z kurczakiem
W dużym garnku roztopiamy1 łyżkę masła i wrzucamy drobno posienakną cebulę, pokrojonąw kostkę marchewkę i pokrojone w kostkę oba selery. Smażymy ok 15 minut pod przykryciem. W tymczasie w moździeżu musimy roztłuc nasiona kolendry.Warzywa w garnku zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, połowę kolendry, 1 łyżkę soku z cytryny, całąpiersi z kurczaka, sól i pieprz do smaku.Zagotować zupę i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. W tym czasie robimypulpety. W misce mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę startąz cytryny, resztę kolendry, rozmaryn suszony, kminek, mleko, 1 łyżkę soku zcytryny, trochę soli i pieprzu i 1 łyżkę roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto- jakjest za rzadkie dosypac troszkę mąki. Zupę studzimy, wyjmujemy kurczaka, i wyłowićziele angielskie. Z zupy wyjąć szklankę warzyw a resztę zupy zmiksować za pomocą blendrea, . Dodać pierś z kurczaka pokrojoną wkostkę i odłożone warzywa. Zagotować. Do gotującej się zupy wrzucamy pulpeciki formowane z wcześniejprzygotowanego ciasta. Pulpeciki nie powinny być dość małe. Zupę gotowac ażpulpeciki będa miękkie- czyli ok 15-20 minut.