Sposób przygotowania:
Cytrynowa zupa z kurczakiem
W dużym garnku roztopiamy1 łyżkę masła i wrzucamy drobno posienakną cebulę, pokrojonąw kostkę marchewkę i pokrojone w kostkę oba selery. Smażymy ok 15 minut pod przykryciem. W tymczasie w moździeżu musimy roztłuc nasiona kolendry.Warzywa w garnku zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, połowę kolendry, 1 łyżkę soku z cytryny, całąpiersi z kurczaka, sól i pieprz do smaku.Zagotować zupę i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. W tym czasie robimypulpety. W misce mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę startąz cytryny, resztę kolendry, rozmaryn suszony, kminek, mleko, 1 łyżkę soku zcytryny, trochę soli i pieprzu i 1 łyżkę roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto- jakjest za rzadkie dosypac troszkę mąki. Zupę studzimy, wyjmujemy kurczaka, i wyłowićziele angielskie. Z zupy wyjąć szklankę warzyw a resztę zupy zmiksować za pomocą blendrea, . Dodać pierś z kurczaka pokrojoną wkostkę i odłożone warzywa. Zagotować. Do gotującej się zupy wrzucamy pulpeciki formowane z wcześniejprzygotowanego ciasta. Pulpeciki nie powinny być dość małe. Zupę gotowac ażpulpeciki będa miękkie- czyli ok 15-20 minut.