BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 714]

Zupa z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Polecam smaczną zupę z podgrzybków. Kiedy tylko pokażą się w lesie grzyby to z pierwszych zebranych grzybów gotuje dla mojej rodzinki zupę grzybową.

Zupa z podgrzybkami

Składniki:

Zupa z podgrzybkami

 

  • porcja rosołowa 1 szt,
  • skrzydełka 5 szt,
  • kostka bulionowa 1 szt,
  • podgrzybki 600 g,
  • ziemniaki 500 g,
  • jajka 2,
  • kasza manna 3 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • marchewka 2 szt,( 1 szt starta na tarce),
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

 

  • dodatkowo;
  • pietruszka zielona kilka listków,

Sposób przygotowania:

Zupa z podgrzybkami
Grzyby dokładnie oczyścić , następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Mięso rosołowe opłukać , włożyć do garnka zalać wodą i doprowadzic do zagotowania.

Zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.

Następnie dodać oczyszczone pokrojone grzyby,obraną cebule i dalej gotować aż grzyby będą miękkie.

Dodać obraną startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować do miękkości.

Dodać kostkę bulionową grzybową, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną oraz w razie potrzeby solą i pieprzem.

Jajka rozbełtać, wymieszać z 3 łyżki kaszy mannej.

Na koniec do gotującej zupy cienkim strumykiem wlewać rozbełtane jajka z kaszą manną cały czas mieszając.

Pogotować jeszcze parę minut i zdjąć z ognia.

Gotową zupę na talerz, udekorować listkami pietruszki zielonej, oraz ugotowaną marchewką.

Zupę można zabielić śmietaną.