Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa leśnaETAP 1:
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić kawałki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, por i cebulę bardzo drobno pokroić.
ETAP 2:
Do garnka wlać 2 l wody i dodać porcje rosołową, kostki rosołowe, gotować tak długo aż porcja się ugotuje, wyciągnąć porcje i wyrzucić.
ETAP 3:
Do wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, natkę z pietruszki, marchew, cebule, pora i grzyby gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut, do miękkości. Doprawić vegetą, solą i pieprzem.
ETAP 4:
Zupę grzybową zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w 0,5 szklanki wody, dodać mleko, wymieszać i zagotować. Zupę podawać z makaronem. ( w moim przypadku jest to makaron kokardki) Smacznego!