OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zupa z podsmażanymi ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

aromatyczna zupa, rozgrzewa w chłodne dni, smak jest bogaty i dobrze skomponowany, idealna na obecną porę.

Zupa z podsmażanymi ziemniaczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z podsmażanymi ziemniaczkami

 

  • 1 udko/ćwiartka z kurczaka
  • kilka ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • marchew
  • groch łuskany
  • różyczki kalafiora (może być z mrożonek)
  • mąka + woda
  • kostka bulionu pieczeniowego (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • koperek

Sposób przygotowania:

Zupa z podsmażanymi ziemniaczkami
Udko zalać zimną wodą, dodać nać pietruszki i ugotować rosół. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odsączyć z wody, zasypać przyprawą do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Podsmażyć na oleju/ oliwie.

Groch ugotować wedle przepisu na opakowaniu, w osobnym garnku. Marchew pokroić w kostkę. Wywar mięsny przecedzić i zagotować z dodatkiem tymianku. Do gotującego się wywaru dodać marchew, kalafior, podsmażane ziemniaki i ugotowany groch. Doprawić do smaku solą, ew. kostką bulionową. Posypać koperkiem.

Zagęścić mąką z wodą. Proporcje i gęstość wedle uznania :)
Zupa z podsmażanymi ziemniaczkami
udko zalewamy zimną wodą i gotujemy rosół
Zupa z podsmażanymi ziemniaczkami
ugotowane ziemniaki mieszamy z przyprawą i podsmażamy
Zupa z podsmażanymi ziemniaczkami
gotujemy warzywa na mięsnym wywarze do przegryzienia się smaków
Zupa z podsmażanymi ziemniaczkami
zagęszczamy wedle uznania, smacznego :) .

Tagi:

ziemniaki