zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Gęsta zupa ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Przepis na Gęsta zupa ziemniaczana

Gęsta zupa ziemniaczana

Składniki:

Gęsta zupa ziemniaczana

 

  • 80 dag ziemniaków
  • 3 szklanki rosołu
  • słoik dyni
  • puszka kukurydzy
  • 3 gałązki koperku
  • 30 dag mieszanego mięsa mielonego
  • żółtko, łyżka tartej bułki
  • sól, pieprz, 2 łyżki oleju
  • 50 ml kremówki

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa ziemniaczana
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę. W garnku zagotować rosół, wrzucić ziemniaki. Gotować około 15 minut, aż będą miękkie. Osączyć kukurydzę i dynię. Koperek opłukać i drobno posiekać. Do zupy ziemniaczanej wrzucić dynię, kukurydzę i koperek, gotować razem jeszcze 5 - 7minut. Przygotować klopsiki: mielone mięso zagnieść z żółtkiem i tartą bułką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej ulepić nieduże kuleczki. Smażyć je na oleju około 5 minut, cały czas odwracając, aby przyrumieniły się równomiernie. Zupę zabielić śmietaną kremówką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsiki i od razu podawać.