Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Zupa z pory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam ją gotowac w majowe dni.

Zupa z pory

Składniki:

Zupa z pory

  • 3 ładne pory
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 małej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 1 pomidor
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 owoc zielonej papryki
  • ½ szklanka mleka
  • płaska łyżka stołowa mąki i śmietany
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa z pory

W małym rondelku nastawiamy w wodzie porę pokrojoną w paski, razem z rozdrobnioną cebulą i czosnek . Gdy pora jest półmiękka, dodajemy sól, pokrojone w kostkę ziemniaki, pomidory, zieloną pietruszkę i gotujemy do miękkości. Sypiemy posiekaną zieloną pietruszkę, zaprawiamy mąką i śmietaną, po czym gotujemy jeszcze przez 1 – 2 minut.

Redakcja poleca: