BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa z samych prawdziwków

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa grzybowa trochę inna jak zawsze gotuje bo z samych prawdziwków a na dodatek z ugniecionymi ziemniaczkami.

Zupa z samych prawdziwków

Składniki:

Zupa z samych prawdziwków

 

  • rosół mięsny około 1,5 - 2 litrów,
  • grzyby prawdziwki około 600 g,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • śmietana 30 % 200 ml,
  • ziemniaki ugotowane według potrzeby.

Sposób przygotowania:

Zupa z samych prawdziwków
Prawdziwki dokładnie oczyścić opłukać i osuszyć, następnie pokroić w plastry dodać do zeszklonej podsmażonej na tłuszczu cebuli.

Smażyć do miekkości grzybków, lekko posolić.

Podsmażone grzyby dodać do ugotowanego wcześniej rosołu mięsnego i gotując jeszcze około 30 - 40 minut doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem i solą, a na samym końcu zabielić śmietaną 30 %.

Gotować jeszcze chwile do zgęstnienia zupy mieszając.

Ziemniaki obrać , opłukać i ugotować.

Następnie odcedzić.

Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i odrobin mleka a następnie ugnieść tłuczkiem.

Na talerz nałożyć ugniecione ziemniaczki, zalać zupą z prawdziwków.