Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Zalewajka z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niestety śmietanka delikatnie się oważyła, jednak mimo wszystko zupa smakowała wyśmienicie! Zalewajka z podgrzybkami.

Zalewajka z podgrzybkami

Składniki:

Zalewajka z podgrzybkami

wszystkie

Sposób przygotowania:

Zalewajka z podgrzybkami

przygotowanie

Zalewajka z podgrzybkami
przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy nieco soli i nastawiamy na palnik. Można też dodać rosół zamiast wody jednak ja wolę zupę o intensywnym smaku samych grzybów.

smażenie

Zalewajka z podgrzybkami
przesmażamy na maśle podgrzybki z cebulą

Cebulę kroimy w kostki, podgrzybki oczyszczamy, większe kapelusze kroimy na pół - całość razem podsmażamy na maśle.

gotowanie

Zalewajka z podgrzybkami
podgrzybki dodajemy do ziemniaków, gotujemy

Usmażone z cebulą grzyby dodajemy do ziemniaków - gotujemy razem do miękkości. Na koniec wlewamy żur (wedle uznania), po ponownym zagotowaniu wlewamy nieco śmietany 30% - doprawiamy do smaku solą i pieprzem.