iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zupa ziemniaczano szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna zupa z dodatkiem szpinaku. Dużo witamin, potasu i żelaza. Ugotowana na mięsku doprawiona świeżym czosnkiem , wspaniale pasuje na zimowy obiad.

Zupa ziemniaczano szpinakowa

Składniki:

Zupa ziemniaczano szpinakowa

 

  • 1 kg ziemnaików

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczano szpinakowa
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchewkę i pietruszkę obieramy , ścieramy na tarce duże oczka. Do garnka wlewamy ok 1,5 litra wody. Dajemy kawałek mięsa drobiowego , liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 30 min.

Po tym czasie odcedzamy wywar. Dodajemy starte warzywa i pokrojone ziemniaki. Gotuje . Doprawiamy solą do smaku. Szpinak podsmażamy na masełku i dodajemy do zupy.

Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę 30 % . Zagotowujemy .Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.