gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

3 Bit cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam ten placek. Wiele razy widziałam ten placek w bardzo podobnych wersjach ale sama chciałam upiec troszkę po swojemu. I dodałam do niego kilka swoich składników.

3 Bit cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

3 Bit cytrynowy

 

  • BISZKOPT
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA I
  • 1 mostka margaryny
  • 1 puszka masy krówkowej
  • MASA II
  • 750 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietany Śnieżka
  • 2 opakowania śmietanki fix
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • DODATKOWO
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • spirytus do smaku
  • 1 opakowanie masy karpatkowej w 5 minut
  • pół tabliczki mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

3 Bit cytrynowy
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać żółtka. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć masę na blachę wysmarowaną margaryną i piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąc i ostudzić. Biszkopt nasączyć (delikatnie) spirytusem.

MASA I: Margarynę utrzeć i dodać do niej masę krówkową. Wyłożyć na biszkopta, następnie na masę wyłożyć biszkopty nasączone w dowolnym soku rozcieńczonym z wodą. Masę karpatkową przygotować jak na opakowaniu. Wyłożyć na biszkopty.

MASA II: Przygotować galaretkę cytrynową. Odłożyć do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, Śnieżkę w proszku i fixy, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę karpatkową. Ciasto posypać startą czekoladą. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
3 Bit cytrynowy
Najpierw przygotować masę na biszkopta.
3 Bit cytrynowy
Masę krówkową zmiksować z margaryną i wyłożyć na biszkopt
3 Bit cytrynowy
Biszkopty okrągłe wyłożyć na masę krówkową
3 Bit cytrynowy
Przygotować kolejne masy i wyłożyć na ciasto. Posypać startą czekoladą