sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

3 bit luksusowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto wzbogaciłam biszkoptem budyniowym a do kremu dodałam galaretki truskawkowe. Dzięki temu nabrało ono bardziej wyrafinowanego smaku.

3 bit luksusowy

Składniki:

3 bit luksusowy

Skłaniki

  • biszkopt
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • ok. 2/3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru

 

  • krem
  • 1 l mleka
  • 2 duże budynie śmietankowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 250 g margaryny lub masła

 

  • dodatkowo
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 duże opakowania herbatników
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 1 śmietanex
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

3 bit luksusowy
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąką z proszkiem i budyniem. Wlewamy ciasto do formy 25 x 40 cm i pieczemy w 180 stopniach.

W szklance mleka mieszamy budynie śmietankowe, resztę gotujemy. Na wrzące wlewamy mieszankę. Kiedy budyń zgęstnieje wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy miękką margarynę lub masło. Stopniowo dodajemy zimy budyń.

Krem wykładamy na biszkopt. Na nim układamy warstwę herbatników. Puszkę z kajmakiem podgrzewamy. Kiedy będzie płynny smarujemy nim ciastka. Nakładamy drugą warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanexem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki.