gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

3 bit wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto to polecam do popołudniowej kawki. Jest łatwe w przygotowaniu, a do tego bez pieczenia. Moja rodzina bardzo je lubi.

3 bit wg Gosi

Składniki:

3 bit wg Gosi

 

  • 300-400 gram herbatników
  • 650 ml mleka + 1/2 szklanki do maczania herbatników
  • 2 budynie
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 gram masła roślinnego
  • mała puszka masy krówkowej

polewa

  • 160 gram czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła roślinnego
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

3 bit wg Gosi

ETAP 1:

3 bit wg Gosi
Mleko zgotowujey, wleway mieszankę budyniową.

450 ml mleka zagotowujemy, a w pozostałym mieszamy proszek budyniowy, który wlewamy gdy mleko będzie się gotować.

Gotujemy mieszając, aż budyń będzie bardzo gęsty. Studzimy.

ETAP 2:

3 bit wg Gosi
Margarynę ucieray z cukre pudre na jednolitą masę.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem.

ETAP 3:

3 bit wg Gosi
Budyń dodajemy porcjami do margaryny i ucieramy.

Po czym porcjami dodajemy zimny budyń.

ETAP 4:

3 bit wg Gosi
Naczynie prostokątne wykłądamy herbatnikami.

W naczyniu (może być żaroodporne) układamy warstwę herbatników, które najpierw maczamy w mleku.

ETAP 5:

3 bit wg Gosi
Na masie budyniowej układamy warstwę herbatników.

Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej i układamy ponownie warstwę herbatników namoczonych w mleku.

ETAP 6:

3 bit wg Gosi
Masę krówkową rozsmrowujemy na herbatnikach.

Herbatniki smarujemy masą krówkową, po czym znów układamy herbatniki.

Wykładamy resztę kremu budyniowego i przykrywamy herbatnikami.

ETAP 7:

3 bit wg Gosi
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem roślinnym i mlekiem.

Czekoladę łamiemy i topimy w kąpieli wodnej z masłem roślinnym i mlekiem.

ETAP 8:

3 bit wg Gosi
Na koniec na cieście rozsmarowujemy polewę.

Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy ok. 3 godzin.

Tagi:

ciasto