SUPERPRZEPIS

Warkocz z rabarbarem

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 7
Warkocz z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Warkocz drożdżowy z duszą ilością kruszonki i frużeliną z rabarbaru. Moja wersja nie jest przesłodzona.Nie mogłam się powstrzymać i zajadałam jeszcze ciepły. Klasyka w pysznym wydaniu.

Składniki:

Warkocz z rabarbarem

 

 

 

  • 1 jajko do posmarowania

 

  • frużelina rabarbarowa:
  • 30 dkg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1/5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Warkocz z rabarbarem

ETAP 1:

Warkocz z rabarbarem
rabarbar przesmażony z cukrem dodany budyń

Frużelina:
Rabarbar obieram, kroję na małe kawałki, myję i przekładam do garnka. Dodaję cukier i przesmażam na wolnym ogniu.

Rabarbar puści sok i zmięknie. W kubku rozpuszczam budyń w 1/5 szklanki wody i wlewam do gotującego się rabarbaru.

Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia.

ETAP 2:

Warkocz z rabarbarem
na cieście wyłozona frużelina przestudzona

Do miski przekładam drożdże, dodaję cztery łyżki mleka letniego, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, oraz szczyptę cukru.

Zaczyn odstawiam przykryty ściereczką na 30 minut.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól, cukier, i jajka. Ciasto wyrabiam hakiem od miksera.

Na końcu dodaję roztopione masło i dalej ciasto wyrabiam mikserem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na półtorej godziny.

Ciasto wyrośnięte, przekładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam. Dzielę na trzy części.

Rozciągam ciasto i rozwałkowuję na prostokąt o długości 35 cm i szerokości 12 cm. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowuję frużelinę, zostawiając po około 1 cm z każdego brzegu.

ETAP 3:

Warkocz z rabarbarem
rulony z ciasta zwiniętego z rabarbarem sklejone

Ciasto zwijam w rulon i sklejam końce i wzdłuż. Trzy takie rulony skręcam jak warkocz i sklejam końce.

ETAP 4:

Warkocz z rabarbarem
warkocz spleciony ulozony na blaszcze posmarowany jajkiem

Przekładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Formuję rękoma, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 40 minut.

Kruszonka:
W misce zagniatam palcami mąkę z masłem, i na końcu dodaję cukier. Dosłownie chwilę zagniatam.