Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

3 rodzaje sałat z marchewką i pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bogactwo beta-karotenu i likopenu, dwóch ważnych przeciwutleniaczy

3 rodzaje sałat z marchewką i pomidorami

Składniki:

3 rodzaje sałat z marchewką i pomidorami

 

  • Na 4 porcje:
  • Sałata karbowana (150 g)
  • Sałata roszponka (100 g)
  • Sałata masłowa (200 g)
  • 2 pokrojone w ósemki soczyste pomidory (300 g)
  • 1 pokrojona w cienkie plasterki marchewka (100 g)
  • 2 łyżeczki (10 g) octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka (15 g) oleju rzepakowego
  • Suszona bazylia
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

3 rodzaje sałat z marchewką i pomidorami

Umyte i osuszone sałaty porwij na kawałki i włóż do miski. Dodaj pomidory, marchewkę, posyp suszoną bazylią, skrop octem i olejem. Wymieszaj całość delikatnie.


85 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.