gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

4 warstwy ciasta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry placek, pyyyyszny :D

4 warstwy ciasta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

4 warstwy ciasta

 

  • CIASTO
  • 5 szklanek mąki
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 30 dag margaryny
  • 5 jajek
  • MASA
  • pół litry mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • pół op. cukru wanilinowego
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kieliszek spirytusu

Sposób przygotowania:

4 warstwy ciasta
CIASTO: Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać przez sito na stolnicę. Następnie dać do tego cukier i jajka, miód i margarynę. Posiekać nożem i wyrobić ciasto. Całość ciasta podzielić na 4 części. Piec w piekarniku (każdy na osobnej brytfannie) w 180 st. pierwszy ok. 10 minut, kolejne 3 po ok. 6-7 minut. MASA: ok. 400 ml mleka zagotować. W 100 ml rozpuścić wszystkie składniki prócz spirytusu i margaryny). Gdy większa część mleka zacznie się gotować wlać do niej mniejszą część mleka i mieszać do momentu aż się zagotuje. Później odstawić do ostudzenia. Następnie gdy budyń będzie zimny utrzeć w naczyniu margarynę. Później dawać po trochę zimnego budyniu. Na koniec wlać spirytus. Całość wymieszać. Na pierwszą część placka dać trochę masy. Później przykryć drugim plackiem i znowu przełożyć masą. I tak na zmianę aż do skończenia masy i placków. Na koniec posypać posypką cukierkową wierzch placka.
4 warstwy ciasta
Placek jest niesamowicie pyszny. Już końcówka została :D