Adana Kebap z restauracji Maho

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis kucharza restauracji Maho w Warszawie

Adana Kebap z restauracji Maho

Składniki:

Adana Kebap z restauracji Maho

 

  • 200 g mięsa jagnięco-cielęcego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy - czerwona papryka turecka
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • grillowana zielona papryka (podłużna) - dowolnie
  • ugotowany na sypko ryż
  • zimna woda - do obmycia rąk przy formowaniu szaszłyków
  • płaskie szpadki do grillowania

Sposób przygotowania:

Adana Kebap z restauracji Maho
Mięso umyć, pozbawić ścięgien, posiekać ostrym tasakiem lub zmielić w maszynce o grubych oczkach.

Następnie wymieszać z przyprawami i formować na szpadkach w harmonijkę szaszłyki ugniatając co 2 cm. Grillować 10-15 z obu stron. minut. Podawać z ryżem i grillowanymi papryczkami.