2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Adrzyk - ketchup ukraiński

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny ketchup do mięs i wędlin dla prawdziwych koneserów ostrego smaku, rewelacyjny dodatek także do wszelakich zapiekanek.

Adrzyk - ketchup ukraiński

Składniki:

Adrzyk - ketchup ukraiński

 

  • 3 kg obranej papryki czerwonej,
  • 20 dag ostrej chili,
  • 4 główki czosnku,
  • 4-5 liści laurowych,
  • 0,5 kg cukru,
  • 350 gr koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki soli,
  • 350 ml octu 10%,

Sposób przygotowania:

Adrzyk - ketchup ukraiński
Paprykę umyć obrać z nasion ( nie obierać skórki) ,obrany czosnek podzielić na ząbki wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa ,przełożyć do garnka z grubym dnem,dodać ocet przyprawy cukier i gotować przez godzinę od czasu do czasu mieszając,po upływie tego czasu dodać 300 ml oleju i gotować jeszcze 15 minut gorące wlewać do czystych suchych słoików zakręcać mocno i w gruby koc .Nie pasteryzować.