kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W dobie wszechobecnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych aromatów, smak naturalnych produktów zaczyna być luksusem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na domowy ketchup ze świeżych pomidorów.

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

Składniki:

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów

podstawowe

  • (na około 1,3l – wa zależności od użytej odmiany pomidorów)
  • 2,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam odmianę lima)
  • 4 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki nasion gorczycy (ewentualnie musztardy)
  • 6 łyżeczek octu winnego
  • 6-10 łyżeczek cukru
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek

Sposób przygotowania:

Domowy ketchup ze świeżych pomidorów
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w średnią kostkę, czosnek w plasterki – szklimy na rozgrzanym tłuszczu.

Pomidory myjemy i kroimy w mniejsze kawałki razem z gniazdem nasiennym i skórką. Dodajemy do podsmażonej cebuli razem z gorczycą, cukrem, octem, suszonym tymiankiem i łyżką soli. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając aż pomidory zmiękną i zredukują objętość o około ¼ (potrwa to co najmniej 2h).

Po tym czasie całość blendujemy na gładko i odsączamy skórki i nasiona przez sitko o drobnych oczkach. Przetarte pomidory gotujemy przez kolejne 1-1,5 h na bardzo małym ogniu raz po raz mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut.