Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Akacjowe racuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Właśnie teraz kwitną akacje, więc to świetny moment, aby zrobić sobie takie pyszne placuszki.

Akacjowe racuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Akacjowe racuszki

 

  • grona kwiatowe "akacji" czyli grochodrzewu - ok. 30 sztuk
  • 3 jajka
  • 350 ml mleka
  • mąka pszenna luksusowa - ile zabierze ciasto
  • 3 szczypty soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Akacjowe racuszki
bardzo ważne jest gdzie zbieramy kwiaty - nigdy przy szosach czy zakładach przemysłowych - muszą być "czyste".



Urywamy całe grona, najlepiej do koszyczka żeby się nie pogniotły. W domu wykładamy je luźno na białą ściereczkę czy arkusz papieru i przeglądamy pozbywając się ewentualnych lokatorów.



Na ciasto roztrzepałam w misce 2 jajka dodając sól i mleko. Mieszając energicznie rózgą dosypywałam pomału mąkę - trudno powiedzieć ile dokładnie - po prostu ciasto ma być gładkie o konsystencji dość gęstej śmietany. W rondelku rozgrzałam olej - rondelek niezbyt duży a oleju tak na 3 - 4 cm. Trzymając grono kwiatowe na ogonek zanurzałam je w cieście i lekko otrzepywałam z nadmiaru pozwalając części ciasta spłynąć. Kładłam na gorący olej i smażyłam do zrumienienia, po 2 - 3 grona na jeden raz. Usmażone wyjmowałam na tacę wyłożoną ręcznikami papierowym żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze tylko oprószyłam trochę cukrem pudrem i gotowe. Najlepsze są świeżo usmażone - chrupiące i pachnące.
Akacjowe racuszki
w misce roztrzepałam jajka z mlekiem i solą a potem stopniowo dodawałam mąkę mieszając żeby nie było grudek
Akacjowe racuszki
każde grono kwiatowe zanurzałam z cieście tak żeby kwiatki były nim oblepione
Akacjowe racuszki
trzymając za ogonek pozwalałam spłynąć nadmiarowi ciasta
Akacjowe racuszki
usmażone racuszki przekładałam na ręczniki papierowe