haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 437]

Aksamitna zupa - krem z buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsty aksamitny krem buraczany, słodko kwaśny, z dodatkiem chili i przepyszny - to doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

Aksamitna zupa - krem z buraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aksamitna zupa - krem z buraków

 

Sposób przygotowania:

Aksamitna zupa - krem z buraków
1. Buraki i ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.

2. Warzywa wrzuciłam na rozgrzany olej i chwilę podsmażyłam, po czym zalałam bulionem, doprawiłam solą, pieprzem i chili i ugotowałam do miękkości.

3. Zupę zmiksowałam na gładki krem, a następnie dodałam syrop klonowy i sok z połowy cytryny do smaku.

4. Krem podałam posypany natka pietruszki.
Aksamitna zupa - krem z buraków
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Aksamitna zupa - krem z buraków
Również buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Aksamitna zupa - krem z buraków
Warzywa podsmażamy, po czym gotujemy w bulionie.
Aksamitna zupa - krem z buraków
Zupę blendujemy, kiedy warzywa będą miękkie.