Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pikantna zupa fasolowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa fasolowa z dodatkiem wędliny, pieczarek i warzyw to bardzo smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Polecam.

Pikantna zupa fasolowa

Składniki:

Pikantna zupa fasolowa

 

  • 1 szkl fasolo Jaś
  • 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 0,5 szt papryki czerwonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 1 cukinia młoda
  • 0,5-1 papryczki chili
  • 15 dag pieczarek
  • 1 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pikantna zupa fasolowa

Sposób przygotowania

Pikantna zupa fasolowa
Pokrojoną kiełbasę i cebulę razem podsmażyć

Fasolę namoczyć w wodzie poprzedniego dnia. Następnie zmienić wodę na świeżą i gotować.

Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki i lekko podsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę, zeszklić.

ETAP 2:

Pikantna zupa fasolowa
Kiełbasę i cebulę połączyć z półmiękką fasolą

Połączyć z półmiękką fasolą i dalej gotować

ETAP 3:

Pikantna zupa fasolowa
Pokrojone w kostkę warzywa podsmażyć na oleju

Na patelni rozgrzać olej podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i drobno pokrojony czosnek.

Pod koniec dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę chili.

ETAP 4:

Pikantna zupa fasolowa
Warzywa i pieczarki połączyć z fasolą i przyprawić do smaku

Podsmażone warzywa połączyć z fasolą, dodać ketchup, posiekane pieczarki, koncentrat pomidorowy, gotować do miękkości.

Wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.