Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Aksamitny krem ze szczawiu z pistacjami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aksamitny krem ze szczawiu z nutą pistacji i szparagów z różą z ciasta drożdżowego.

Aksamitny krem ze szczawiu z pistacjami

Składniki:

Aksamitny krem ze szczawiu z pistacjami

 

  • 1 słoik szczawiu
  • pół kilo szparagów zielonych
  • 1 marchew
  • pół średniego selera
  • kawałek zielonych części pora
  • 1 cebula
  • 150g pistacji
  • bulion warzywny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • boczek w plastrach
  • ciasto drożdżowe lub francuskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Aksamitny krem ze szczawiu z pistacjami
Przygotować bulion warzywny. Ciasto drożdżowe lub francuskie przekroić w cienkie plastry , ułożyć na nich boczek i zwinąć w różyczkę. Upiec w piekarniku. Warzywa obrać, cebulę, seler, marchew i pora pokroić w talarki i obsmażyć na oliwie. Szparagi obgotować we wrzącej wodzie 5/8 minut.Pokroić i dorzucić do obsmażonych warzyw, dodać 100 g posiekanych pistacji i smażyć całość jeszcze chwilę. Dodać szczaw i obsmażyć krótko po czym zalać bulionem. Wymieszać i gotować całość około 20 min. aż warzywa będą miękkie. Zblędować na gładką masę i przecedzić przez sito. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu. Dodać śmietankę, doprawić i zagotować zupę. Podawać z kleksem śmietanki , posiekanymi pistacjami i różyczką.