Sposób przygotowania:
Aksamitny krem ze szczawiu z pistacjami
Przygotować bulion warzywny. Ciasto drożdżowe lub francuskie przekroić w cienkie plastry , ułożyć na nich boczek i zwinąć w różyczkę. Upiec w piekarniku. Warzywa obrać, cebulę, seler, marchew i pora pokroić w talarki i obsmażyć na oliwie. Szparagi obgotować we wrzącej wodzie 5/8 minut.Pokroić i dorzucić do obsmażonych warzyw, dodać 100 g posiekanych pistacji i smażyć całość jeszcze chwilę. Dodać szczaw i obsmażyć krótko po czym zalać bulionem. Wymieszać i gotować całość około 20 min. aż warzywa będą miękkie. Zblędować na gładką masę i przecedzić przez sito. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu. Dodać śmietankę, doprawić i zagotować zupę. Podawać z kleksem śmietanki , posiekanymi pistacjami i różyczką.
marietta