slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 992]

Sernik kokosowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia. Na spodzie z herbatników pełnoziarnistych i z dodatkiem mleczka oraz wiórków kokosowych wyszło pyszne ciasto. Idealne dla wielbicieli kokosu. Polecam

Sernik kokosowy na zimno

Składniki:

Sernik kokosowy na zimno

 

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych
  • 500 g twarogu półtłustego w kostce
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/3 szkl gorącej wody
  • polewa: 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • wiórki kokosowe do posypania
  • blaszka 24x24cm

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy na zimno
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Twaróg przekładamy do miski, dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy razem na gładką masę.

Do masy twarogowej dosypujemy cukier puder i wiórki kokosowe, mieszamy razem i dolewamy delikatnie żelatynę cały czas mieszając.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie kładziemy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Polewa: do szklanki wkładamy pokrojone masło, dolewamy mleko i wstawiamy do mikrofalówki na 30 minut. Wyjmujemy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie dolewamy miód i wsypujemy kakao.

Mieszamy dokładnie tak aby nie było grudek i odstawiamy do ostudzenia. Gdy polewa będzie zimna, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Ciasto będzie najlepsze na drugi dzień.

Tagi:

sernik deser