jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

A'la oponki z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cukinię taką większą możemy też wykorzystać . Zrobiłam z cukinii takie a'la oponki panierowane w bułce i usmażone na oleju. Były smaczne jako przekąska, chrupiące i jako dodatek do kanapki.

A'la oponki z cukinii Więcej zdjęć (9)

Składniki:

A'la oponki z cukinii

 

Sposób przygotowania:

A'la oponki z cukinii
Cukinię większą obrać i opłukać , przekroić i wydrążyć miąższ, czyli nasiona.

Kroić na plasterki takie krążki, nasolić z obu stron delikatnie. W miseczce rozbełtać jako z pieprzem kolorowym. Oprószyć krążki w mące, następnie w jajku i panierować w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na wolnym ogniu przewracając na drugą stronę na złoty kolor.

Usmażone ułożyć na ręczniku papierowym na chwilę aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako chrupiącą przekąskę lub jako dodatek do kanapek.
A'la oponki z cukinii
Cukinię obieramy ze skórki i płukamy pod bieżącą wodą
A'la oponki z cukinii
Następnie wydrążamy środek z nasionami ,czyli miękisz
A'la oponki z cukinii
Kroikmy na plasterki ,wychodzą krążki , solimy delikatnie
A'la oponki z cukinii
Następnie oprószamy każdy krążek w mące z obu stron
A'la oponki z cukinii
Wkładamy do jajka rozbłtanego z pieprzem kolorowym
A'la oponki z cukinii
Panierujemy w bułce tartej
A'la oponki z cukinii
smażymy na oleju rzepakowym z obu stron
A'la oponki z cukinii
Układamy na ręczniku papierowym aby ociekło z nadmiaru tłuszczu

Tagi:

cukinia