piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Albańskie bułki pitta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki albańskie do każdego rodzaju dań

Albańskie bułki pitta

Składniki:

Albańskie bułki pitta

 

  • 300g mieszanka mąki pszennej i kukurydzianej
  • 30gdrożdże
  • 0,5gsól
  • 0,3gcukier
  • 10ml oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Albańskie bułki pitta
Sporządzić rozczyn z mieszanki mąki , drożdży , wody z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru . Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą część mąki i przerobić na ciasto .Podczas przebijania ciasta dodać oliwę z oliwek i pozostawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto podzielić na kęsy ,a następnie uformować przez zaokrąglanie i wałkować w kształt elipsy o grubości około 0,5 cm. Uformowane kęsy ciasta nakłada się na wysmarowane tłuszczem blachy i wypieka w temperaturze 240 stopni C . Bułki pitta podawane są do wszelkiego rodzaju dań jako zakąska , serwowane z sosami , zupami ,lub daniami gulaszowymi .

Tagi:

bułki