SUPERPRZEPIS

Amarantusowy dorsz

  • 3
  • evita0007
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Amarantusowy dorsz Więcej zdjęć (2)

Pyszna, delikatna w środku ryba z chrupiącą panierką z wierzchu. Polecam Wszystkim którzy lubią ryby.

Składniki:

Amarantusowy dorsz

 

  • 600g świeżego dorsza (filet ze skórą)
  • 1/3 szklanki mąki z amarantusa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • sos z cytryny
  • woda
  • sól,pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Amarantusowy dorsz
Dorsza opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na porcje (u mnie 5 porcji) Każdą porcję kropimy cytryną oprószamy solą i pieprzem.

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy jajko odrobinę soli i wodę - całość miksujemy (ciasto ma mieć gęstość śmietany). Każdy kawałek ryby maczamy w cieście i smazymy w głębszym oleju na złoto-brązowy kolor, odsaczamy na ręczniku papierowym i gotowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

przygotowanie

Amarantusowy dorsz
Do miski wsypujemy mąki,dodajemy jajko odrobinę soli i wodę - całość miksujemy (ciasto ma mieć gęstość śmietany) .

Do miski wsypujemy mąki,dodajemy jajko odrobinę soli i wodę - całość miksujemy (ciasto ma mieć gęstość śmietany)

smażenie

Amarantusowy dorsz
Kazdy kawałek ryby maczamy w cieście i smazymy w głębszym oleju na złoto-brązowy kolor,odsaczamy na ręczniku paierowym i gotowe..

Kazdy kawałek ryby maczamy w cieście i smazymy w głębszym oleju na złoto-brązowy kolor,odsaczamy na ręczniku papierowym i gotowe..