Amerykaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachecam do spróbowania.....

 Amerykaniec

Składniki:

Amerykaniec

 

  • 3 szklanki mąka pszenna,
  • 1 kg słodkie jabłka,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 opakowania cukier waniliowy,
  • 5 szt jajka,
  • 1,5 szklanki olej,
  • 50 ml mleko,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona Prymat,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka cynamon Prymat,
  • 100 g rodzynki,
  • 0,5 szklanki orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Amerykaniec
Najpierw jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Orzechy zmielić, rodzynki oprószyć mąką. 3 szklanki mąki wymieszać z proszkiem i sodą. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm. . Nie przerywając ubijania dodawać kolejno: olej, mąkę, kakao, orzechy, cynamon i mleko. Ciasto ma być bardzo gęste. Na końcu dodać do niego jabłka oraz rodzynki. Dużą tortownicę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 minut.