Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Amoniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Amoniak to środek spulchniający, zastępuje z powodzeniem proszek do pieczenia

Amoniaczki

Składniki:

Amoniaczki

 

  • 50 dag mąka,
  • 10 dag cukier puder,
  • 15 dag margaryna,
  • 2 szt jajka,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 2 łyżeczki amoniak,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 4 łyżki cukier kryształ

 

Sposób przygotowania:

Amoniaczki
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, aromat, śmietanę, mąkę wymieszaną z amoniakiem. Wyrobić ciasto, odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować, wycinać ciasteczka. Kłaść jedną stroną na cukier kryształ, lekko docisnąć, układać na przygotowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika . Piec w temp 180 stopni na jasno zloty kolor.

Tagi:

jajko jajka