Sposób przygotowania:
Amoniaczki wg LIDZIA
Posiekać margarynę z mąką, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym lub startą wanilią. Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku. Ciasto zagnieść z jajami i amoniakiem, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc). Na drugi dzień, gdy ciasto jest zbyt twarde, rozrzedzić je mlekiem, podzielić na 2 części, rozwałkować, nakłuć w wielu miejscach, wykrawać foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie, upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku w 180 stopniach.
![Amoniaczki wg LIDZIA Amoniaczki wg LIDZIA](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/amoniaczki-wg-lidzia-190962.jpg)
![Amoniaczki wg LIDZIA Amoniaczki wg LIDZIA](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/amoniaczki-wg-lidzia-190963.jpg)
![Amoniaczki wg LIDZIA Amoniaczki wg LIDZIA](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/amoniaczki-wg-lidzia-190964.jpg)
![Amoniaczki wg LIDZIA Amoniaczki wg LIDZIA](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/amoniaczki-wg-lidzia-190965.jpg)