Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ananasowe żeberka na pikantnie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wypróbowałam pomysł na połączenie duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie, jakie z orientalnych akurat miałam. Polecam. Doprawienie można modyfikować.

Ananasowe żeberka na pikantnie

Składniki:

Ananasowe żeberka na pikantnie

 

  • 60 dag żeberek ( paski)
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki ( dużej)
  • 6 plastrów ananasa w syropie
  • 1/2 szklanki syropu od ananasa
  • 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 2 listki Kafiru ( kawałek skórki cytrynowej)
  • 1 łyżka miodu ( neutralny, może być wielokwiatowy)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 6 łyżek oleju ( używam z pestek winogron )
  • 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżeczka płatków paprykowych ( mieszanka suszonych, rozdrobnionych różnych rodzajów
  • papryk )
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1 goździk
  • 2 torebki herbaty ,,tropikalnej" ( czarna z domieszką skórki pomarańczowej, owocu mango itp. )

 

Sposób przygotowania:

Ananasowe żeberka na pikantnie
Umyte i osuszone żeberka pokroić na kawałki ( ja rozdzielam segmenty). Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, sosu sojowego, ketchupu ,mielonego pieprzu i mielonej papryki. Wetrzeć marynatę w żeberka i odstawić pod przykryciem na minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać pozostały olej i na gorącym smażyć żeberka z obu stron. Cebule obrać i drobno pokroić . Wsypać na patelnię na rumiane żeberka. Wymieszać. Przykryć i smażyć aż cebula się zeszkli. Do garnka wlać bulion. Wrzucić przyprawy ( płatki paprykowe, listki Kafiru, goździk, pieprz syczuański, pieprz czarny ziarnisty. Pokroić drobno 3 plastry ananasa -wrzucić do garnka. Paprykę pokroić w cienkie paski i również dorzucić do bulionu. Przełożyć do garnka żeberka z cebulą. Na patelnię wlać syrop z ananasa i zagotować pod przykryciem . Przelać do garnka. Przykryć. Dusić na małym gazie 1,5 godziny - sos ma odparować do ok. 1,5 szklanki. Wrzucić saszetki herbaty ( oderwać papierową zawieszkę ) i parzyć w sosie 5 minut. Usunąć herbatę. Doprawić sos do smaku. Podaję z ryżem na sypko obłożone pozostałymi plastrami ananasa.