Sposób przygotowania:
Ananasowe żeberka na pikantnie
Umyte i osuszone żeberka pokroić na kawałki ( ja rozdzielam segmenty). Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, sosu sojowego, ketchupu ,mielonego pieprzu i mielonej papryki. Wetrzeć marynatę w żeberka i odstawić pod przykryciem na minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać pozostały olej i na gorącym smażyć żeberka z obu stron. Cebule obrać i drobno pokroić . Wsypać na patelnię na rumiane żeberka. Wymieszać. Przykryć i smażyć aż cebula się zeszkli. Do garnka wlać bulion. Wrzucić przyprawy ( płatki paprykowe, listki Kafiru, goździk, pieprz syczuański, pieprz czarny ziarnisty. Pokroić drobno 3 plastry ananasa -wrzucić do garnka. Paprykę pokroić w cienkie paski i również dorzucić do bulionu. Przełożyć do garnka żeberka z cebulą. Na patelnię wlać syrop z ananasa i zagotować pod przykryciem . Przelać do garnka. Przykryć. Dusić na małym gazie 1,5 godziny - sos ma odparować do ok. 1,5 szklanki. Wrzucić saszetki herbaty ( oderwać papierową zawieszkę ) i parzyć w sosie 5 minut. Usunąć herbatę. Doprawić sos do smaku. Podaję z ryżem na sypko obłożone pozostałymi plastrami ananasa.
zbysiowa