mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Winogronowiec z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sezon na winogrono rozpoczęty. Najlepsze są o tej porze roku. Postanowiłam je wykorzystać do ciasta. Wbrew pozorom to szybkie ciasto, zrobiłam je wieczorem. Polecam do kawy.

Winogronowiec z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Winogronowiec z ananasem

 

  • Biszkopt:

 

 

  • masa:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 kiść winogrono zielone

 

Sposób przygotowania:

Winogronowiec z ananasem
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję cukier i dalej ubijam, na puszysta masę. Dodaję przesiane mąki i mieszam łyżką. Formę dno średnica 25 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20-25 minut temp 160 stopni góra dól. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt jest suchy. Po upieczeniu wyjmuję na kratkę Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Wcześniej rozpuściłam galaretkę w półtorej szklance wody. Odstawiłam ją do lekkiego stężenia. Dodałam galaretkę do ubitej śmietany i chwilę miksowałam jeszcze. Na biszkopt wylewam śmietanę połowę, układam połówki gron winogrona, i wylewam resztę śmietany. Na śmietanie układam kawałki ananasa odsączonego z zalewy, wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję winogronem.
Winogronowiec z ananasem
biszkopy upieczony stygnie przed nałożeniem kremu
Winogronowiec z ananasem
grona winogron przekrojone na pól ułozone na kremie
Winogronowiec z ananasem
ananasy wyłożone na kremie kawałki pokrojone
Winogronowiec z ananasem
galaretka wylana na ciasto wstawiona do lodówki