Sposób przygotowania:
Winogronowiec z ananasem
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję cukier i dalej ubijam, na puszysta masę. Dodaję przesiane mąki i mieszam łyżką. Formę dno średnica 25 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20-25 minut temp 160 stopni góra dól. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt jest suchy. Po upieczeniu wyjmuję na kratkę Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Wcześniej rozpuściłam galaretkę w półtorej szklance wody. Odstawiłam ją do lekkiego stężenia. Dodałam galaretkę do ubitej śmietany i chwilę miksowałam jeszcze. Na biszkopt wylewam śmietanę połowę, układam połówki gron winogrona, i wylewam resztę śmietany. Na śmietanie układam kawałki ananasa odsączonego z zalewy, wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję winogronem.