msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Keczup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Keczup ten robię już drugi rok z rzędu. Przepis zaczerpnęłam z netu. Niestety nie pamiętam,z której strony. Jest pyszny, wyrazisty w smaku. Często smaruję nim także spód do pizzy.

Keczup z cukinii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Keczup z cukinii

 

  • ok.80 dag cukinii (bez skóry i gąbczastego środka)
  • 25 dag obranej cebuli
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 szklanka (250 ml) cukru
  • 1/2 szklanki (125 ml) octu 10 %
  • 20 dag koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne mielonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Keczup z cukinii
Cukinie obrałam ze skórki i usunęłam gąbczasty miąższ z nasionkami. Wtedy też odważyłam potrzebną ilość. Cebule obrałam. Na tarce jarzynowej starłam obydwa warzywa tj. cukinie i cebule. Zasypałam je solą, wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na pół dnia.

Po tym czasie zagotowałam całą zawartość, wraz z sokiem, który się wytworzył. Gotowałam do czasu, aż warzywa się rozgotowały i zaczęły rozpadać. Wtedy wsypałam odmierzony cukier i wlałam ocet wymieszałam i gotowałam razem ok. 20 minut, co pewien czas mieszając.

Dosypałam przyprawy i dodałam koncentrat pomidorowy. Mieszając już częściej (konsystencja jest już dość gęsta) gotowałam jeszcze ok. 20 minut. Gorący keczup zblendowałam do gładkiej,aksamitnej konsystencji i nałożyłam do wyparzonych słoików.

Zakręciłam i pasteryzowałam 10 minut od zagotowania się wody. Po wyjęciu słoików na ok. 10 minut jeszcze odwróciłam je do góry dnem, by lepiej "złapały".

Po wystygnięciu wynoszę w chłodne miejsce np. do piwnicy. Z tej porcji otrzymałam 4 słoiczki od dżemu. 
Keczup z cukinii
Starte na grubej tarce cukinie i cebule zasypane solą,
Keczup z cukinii
Gotowane warzywa z przyprawami i zblendowane.
Keczup z cukinii
Słoiki napełnione keczupem gotowe do pasteryzacji.