iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ananasowiec z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne ciasto do mocnej kawy. Jest proste w wykonaniu, a możemy zastąpić galaretkę czerwoną - żółtą.

Ananasowiec z galaretką

Składniki:

Ananasowiec z galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 6 jaj,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • 2 galaretki czerwone,
  • pół puszki ananasów, łyżka octu
  • Składniki na masę:
  • kostka śmietankowego masła,
  • budyń,
  • pół litra mleka

 

Sposób przygotowania:

Ananasowiec z galaretką
Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do żółtek 2 łyżeczki proszku oraz łyżeczkę octu mieszamy wszystko, odstawiamy. białka ubijamy ze szklanką cukru oraz szczyptą soli. Do białek wsypujemy mąkę oraz wlewamy żółtka delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę pieczemy 20 min w temp 180 stopni. Studzimy następnie upieczony biszkopt nasączamy sokiem z ananasów. Budyń gotujemy na mleku, studzimy następnie dokładamy porcje masła i ucieramy mikserem, wykładamy masę na biszkopt. Na porcje masy układamy pokrojone w kostkę ananasy. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, studzimy i zalewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu

Tagi:

biszkopt