Sposób przygotowania:
Ciasto - ananasowiec królewski
Na początek pieczemy biszkopt, ja upiekłam wg tego przepisu https://gotujmy.pl/biszkopt-podstawowy-wg-konczi,przepisy,185339.html Przygotowujemy krem: puszkę ananasa otwieramy i odcedzamy sok, uzupełniamy sok do pojemności 500 ml, z czego odlewamy około 150 ml a resztę zagotowujemy, w 150 ml soku z wodą należy rozrobić budyń i wlać do gotującego się soku gotując standardowo budyń, następnie dodajemy galaretkę, energicznie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, po czym po łyżce dodajemy zimny budyń z galaretką i miksujemy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy pokrojonego ananasa i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy poncz z 200 ml wody, 50 ml wódki i soku z limonki - wymieszać. Biszkopt przekrawamy na pół, ponczem polewamy dolny i górny blat, następnie na dolny blat nakładamy warstwę kremu, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nakładamy pozostały krem, całość obficie posypujemy kokosem. Zostawiamy w lodówce na około 3 - 4 godziny aby dokładnie stężał (ja zazwyczaj zostawiam na całą noc ale po 3h da się już ładnie kroić:) )
edytaha
Konczi
polecam to ciastunio jest pyszne, nie słodkie, nie mdłe i bardzo szybkie :) pierwszy raz gotowałam budyń na soku z dodatkiem galaretki by wymieszać ze śmietaną ale wyszło rewelacyjnie .. :)