Sposób przygotowania:
Ananasowiec
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Podczas ubijania wsypywać cukier i cukier waniliowy.
Dodać żółtka, przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Wsypać 1/2 wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Tortownicę wysmarować margaryną, dno wyłożyć pergaminem.
Wlać ciasto i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w temp. 175 stop. C.
Upieczony biszkopt wyjąć z formy, odłożyć do przestygnięcia.
Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i zrumienić na złoty kolor, odłożyć je do miseczki i dobrze przestudzić.
Ananasy osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki.
3/4 owoców zmiksować z sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, po czym wstawić do lodówki.
Gdy zacznie tężeć, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną.
Przestudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy części.
Spód ciasta posmarować ananasową konfiturą, przykryć drugą warstwą biszkopta.
Posmarować 1/3 kremu ananasowego, przykryć trzecią warstwą ciasta.
Brzeg ciasta posmarować cieniutko kremem a resztę kremu rozłożyć na wierzchu ciasta.
Posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Resztą wiórków posypać boki ciasta.
Ciasto udekorować odłożonymi ananasami.
Podczas ubijania wsypywać cukier i cukier waniliowy.
Dodać żółtka, przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Wsypać 1/2 wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Tortownicę wysmarować margaryną, dno wyłożyć pergaminem.
Wlać ciasto i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w temp. 175 stop. C.
Upieczony biszkopt wyjąć z formy, odłożyć do przestygnięcia.
Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i zrumienić na złoty kolor, odłożyć je do miseczki i dobrze przestudzić.
Ananasy osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki.
3/4 owoców zmiksować z sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, po czym wstawić do lodówki.
Gdy zacznie tężeć, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną.
Przestudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy części.
Spód ciasta posmarować ananasową konfiturą, przykryć drugą warstwą biszkopta.
Posmarować 1/3 kremu ananasowego, przykryć trzecią warstwą ciasta.
Brzeg ciasta posmarować cieniutko kremem a resztę kremu rozłożyć na wierzchu ciasta.
Posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Resztą wiórków posypać boki ciasta.
Ciasto udekorować odłożonymi ananasami.