jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ananasowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

znakomity egzotyczny ananasowiec do kawy i herbaty

Ananasowiec

Składniki:

Ananasowiec

 

Sposób przygotowania:

Ananasowiec
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Podczas ubijania wsypywać cukier i cukier waniliowy.

Dodać żółtka, przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Wsypać 1/2 wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Tortownicę wysmarować margaryną, dno wyłożyć pergaminem.

Wlać ciasto i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika.

Piec 30 minut w temp. 175 stop. C.

Upieczony biszkopt wyjąć z formy, odłożyć do przestygnięcia.

Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i zrumienić na złoty kolor, odłożyć je do miseczki i dobrze przestudzić.

Ananasy osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki.

3/4 owoców zmiksować z sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, po czym wstawić do lodówki.

Gdy zacznie tężeć, wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną.

Przestudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy części.

Spód ciasta posmarować ananasową konfiturą, przykryć drugą warstwą biszkopta.

Posmarować 1/3 kremu ananasowego, przykryć trzecią warstwą ciasta.

Brzeg ciasta posmarować cieniutko kremem a resztę kremu rozłożyć na wierzchu ciasta.

Posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Resztą wiórków posypać boki ciasta.

Ciasto udekorować odłożonymi ananasami.

Tagi:

jajko jajka