madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ananasowiec z kokosową bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto które poprawia humor swoim smakiem i aromatem. W taką pogodę jak dziś kiedy pada deszcz i wieje wiatr, smak ananasa zabiera nas w egzotyczne ciepłe kraje A kokos tylko potęguje to wrażenie swoim nie tylko smakiem ale silnym aromatem.

Ananasowiec z kokosową bezą

Składniki:

Ananasowiec z kokosową bezą

Biszkopt

Krem

Blat kokosowy

  • 6 białek
  • 1 szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 300 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ananasowiec z kokosową bezą

ETAP 1:

Ananasowiec z kokosową bezą
Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier A następnie po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesiane obie mąki i mieszamy za pomocą rózgi.

Blaszkę o wymiarach 40x 60 samo dno smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.

Pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.

ETAP 2:

Ananasowiec z kokosową bezą
Ucieramy masło z cukrem pudrem i budyniem

Odlewamy szklankę mleka i miksujemy je z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną.

Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzątek wlewamy zmiksowane mleko i doprowadzamy do wrzenia.

Powstały budyń pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem a następnie z budyniem dodawanym po 1 łyżce.

ETAP 3:

Ananasowiec z kokosową bezą
Pokrojonego ananasa mieszamy z masą i układamy biszkopcie

Ananasa odsączamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z masą. Gotowy krem układamy na biszkopcie.

ETAP 4:

Ananasowiec z kokosową bezą
Bezę z wiórkami kokosowymi zapiekamy w 180 stopniach

Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż białka będą lśniące. Mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o tych samych wymiarach co biszkopt.

Pieczemy 25 minut w 180 stopniach po upieczeniu studzimy i układamy na cieście.


Tagi:

deser ciasto