Sposób przygotowania:
Ananasowiec z kokosową beząETAP 1:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier A następnie po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesiane obie mąki i mieszamy za pomocą rózgi.
Blaszkę o wymiarach 40x 60 samo dno smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
ETAP 2:
Odlewamy szklankę mleka i miksujemy je z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną.
Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzątek wlewamy zmiksowane mleko i doprowadzamy do wrzenia.
Powstały budyń pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ucieramy masło z cukrem pudrem a następnie z budyniem dodawanym po 1 łyżce.
ETAP 3:
Ananasa odsączamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z masą. Gotowy krem układamy na biszkopcie.
ETAP 4:
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż białka będą lśniące. Mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o tych samych wymiarach co biszkopt.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach po upieczeniu studzimy i układamy na cieście.