Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Angielska filiżanka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto przygotowane specjalnie na konkurs. Połączyłam tradycyjny angielski napój i kolory z brytyjskiej flagi w jedną całość.

Angielska filiżanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Angielska filiżanka

 

  • CIASTO:
  • 112 g masła,
  • 110 g cukru,
  • 3 białka,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 190 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 175 g mleka
  • KREM:
  • 200 g śmietany 36%,
  • 75 g serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • aromat cytrynowy kilka kropel
  • barwniki spożywcze - niebieski, czerwony
  • MASA CUKROWA:
  • 700 g cukru pudru,
  • 20g żelatyny
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny (około ½ szklanki)
  • MLECZNA GALARETKA
  • mocna herbata 100ml,
  • mleko 25ml,
  • żelatyna 5g

 

Sposób przygotowania:

Angielska filiżanka
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując.Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 3 równe części. Do jednej z części dodajemy odrobinę barwnika czerwonego, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Do pozostałych dwóch ciast dodajemy barwnik niebieski (Ciasta niebieskiego powinno być dwa razy więcej niż czerwonego).Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 (ciasto niebieskie) i 18 cm (ciasto czerwone). W ten sposób pieczemy każde ciasto i je studzimy. Gdy ciasto wystygnie za pomocą 3 szklanek o różnej średnicy wycinamy sześć kół – dwa czerwone i cztery niebieskie. Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.Na talerzyku układamy najmniejszy z niebieskich krążków. Smarujemy go kremem. Układamy na nim krążek czerwony, dajemy krem i kładziemy krążek niebieski. Pozostałym kremem obkładamy brzegi ciasta. Z podanych proporcji wyszły mi 2 filiżanki. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast Przełożone kremem ciasto wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę cukrową. Jeżeli filiżanka nie wyszła nam zbyt równa można wyciąć jej kształt obcinając ciasto nożem. Na stolnicę wysypujemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę dodajemy do cukru pudru i wyrabiamy masę tak jakbyśmy zagniatali ciasto. Początkowo zagniatamy łyżką, bo żelatyna będzie gorąca, a następnie rękoma. Gdyby masa nie chciała się kleić dolewamy wody. Gotową masę rozwałkowujemy na cienki placek. Z placka wycinamy rulonik, którym obkładamy filiżankę. Z pozostałej masy przygotowujemy uszy filiżanki. Zwilżamy brzegi uszu i dokładamy je do gotowej filiżanki. Jeżeli masa nie będzie chciała się od razu skleić to pomagamy sobie wykałaczkami i podpieramy ucho.Zaparzamy mocną herbatę. W gorącej herbacie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy tyle mleka, żeby otrzymać pożądany odcień. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto. Tak przygotowaną filiżankę wstawiamy do lodówki na całą noc. Życzę smacznego :) Rada: Podczas krojenia należy zanurzyć nóż w wodzie wówczas ciasto będzie się dobrze kroiło, ponieważ masa cukrowa jest bardzo twarda.
Angielska filiżanka
Gdy ciasto wystygnie za pomocą 3 szklanek o różnej średnicy wycinamy sześć kół.
Angielska filiżanka
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
Angielska filiżanka
Na talerzyku układamy najmniejszy z niebieskich krążków. Smarujemy go kremem.
Angielska filiżanka
. Początkowo zagniatamy łyżką, bo żelatyna będzie gorąca, a następnie rękoma.