Sposób przygotowania:
Anyżowe pierożki
Obrać i bardzo drobno pokroić cebulę. Usmażyć na złoto na 1/2 łyżki oleju. Obrać mięso wyjęte z zupy oddzielając chrząstki, skóry i kości. Czyste mięso zmielić. Doprawić solą , pieprzem, tymiankiem, anyżem. Wlać ouzo. Dołożyć cebulę. Wymieszać farsz. Osoloną mąkę zalać w misce wrzącą wodą , dodać łyżkę oleju . Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą by nie wyschło. Rozwałkować ciasto i wycinać małe kółeczka ( ja to robię małą szklaneczką) . Na każde kłaść farsz i lepić pierogi . Układać na posypanej mąką tacy ( z tej porcji wychodzi 30 pierogów ). Wrzucać do wrzącej i osolonej wody. Gotować ok 30 sekund od wypłynięcia. Podawać w gorącej czystej zupie ( pomidorowa, bulion ) posypane listkami tymianku , lub jako osobne danie okraszone masłem lub zrumienioną na maśle cebulką. * W tym wypadku użyłam chudych kawałków obranych z kręgosłupów kurczaka z zupy ( bez chrząstek i skór)